Vi använder cookies   Läs mer
Det var en gång en kvinna och en man. Mannen född i Camargue satt redan som 4 åring till häst. Han fick sitta bakom sin far för att under sex timmar fösa ett femtiotalet hästar, camargue och berb till det bete där de skulle tillbringa hela vintern. Kvinnan med en dröm att vara nära och leva med sina älskade vänner i vått och torrt. Där börjar historien om Alain och Maria som idag erbjuder utbildning, hästförmedling, avel, problemlösningar mm.

Vilka är vi?

Alain

Jag föddes på femtiotalet i Arles, Camargue i södra Frankrike. Som fyraåring fick jag rida bakom min pappa och hämta hem 100 ston till min morbrors gård. Ridturen varade i flera timmar och när jag kom tillbaka hade grannarna samlats utanför på gatan och nyfiket frågade de hur det hade gått. Bra sa jag stolt;” titta här” och så vände jag baken till och drog ned byxorna och visade upp en skinnflådd liten rumpa!Några år senare var det jag själv som fick gå till fots, i de träskliknande områdena som är så typiskt för Camargue, och räkna in de 147 hästarna varje morgon innan skolan började.

Min första egna häst fick jag när jag var fjorton år och jag hade arbetat ihop till honom själv hos min morbror som ägde ett turridningsföretag utanför Arles. Jag fick bära vatten till de vilda hästarna och rida in och träna hästar själv. Hingsten jag fick döpte jag till Estouneo och han fanns hos mig tills han dog 39 år gammal. Tillsammans med honom genomförde jag många uppvisningar inför publik i de traditionella uppvisningsspel till häst som finns i de sydfranska städerna, den sista när Estouneo var 37 år gammal!

Tjugo år senare efter avslutade studier i historia vid universitetet i Avignon, startade jag mitt eget företag, Chez Alain . Här utbildades många människor och hästar under tjugofem års tid ända tills jag flyttade till Sverige år 2000.

Under mina studier i historia ägnade jag en stor del till att läsa in mig på ridningens historia och då särskilt den ridstil som vi kallar Barocken och som var stor i Frankrike och Italien under 1500-1700 talen. Jag tog intryck av en del av de rörelser som han tog in i sin egen ridutbildning samtidigt som jag använde mig av hästens rörelsemönster i det fria. Detta lade grunden till den Barockridning som jag lär ut idag och som bygger främst på mina egna erfarenheter av hästar i frihet och rörelser för att strida till häst i krig såsom stegringar och språng.

Under den tid som jag drev mitt företag arbetade jag samtidigt kvällstid med shower i hästrodeo och rysk voltige samt andra riduppvisningar i både Frankrike , Spanien och Portugal. Jag var också fransk champion i tjurrodeo under tjugo år.

Sedan år 2004 bor jag tillsammans med min sambo Maria hemma i Ängstugan utanför Skeda.

Maria

Född i Solna på sextiotalet och uppvuxen i Vimmerby med rötter i syditalien och på Island.

I min familj var alla djur tillåtna utom hästar och det blev det jag skulle ägna mig mest åt. Tretton år gammal köpte jag min första hund, en Golden Retriever efter att ha sommarjobbat på en hundkennel. Honom utbildade jag till svenska lydnadschampion och i bruks i de högre klasserna. Under slutet av sjuttiotalet läste jag till lydnadsinstruktör i Svenska Brukshundklubben och under många år var jag aktiv i styrelsen i Vimmerby Brukshundklubbs ungdomsavdelning och hade lydnads.- och viltspårningskurser för vuxna och ungdomar.

Jag specialiserade mig på aggressiva hundar och arbetade på mina sommarlov med att träna hundar och deras ägare i att hantera stress och aggressivitet.

Efter gymnasiet åkte jag till södra England och jobbade i några år , bl a med kapplöpningshästar. När jag kom tillbaka utbildade jag mig till lärare i språk och fick min första tjänst i Finspång.

När mina flickor föddes i början av nitttiotalet så startade jag mitt företag. Jag reste till Island ett flertal gånger och provred säkert femtiotalet olika hästar över hela Island innan jag bestämde mig för sju stycken hästar, allihop femgångare. Under nästan tio års tid ägnade jag mig åt att utbilda hästar och ryttare inom islandshästsporten. Jag letade efter inspiration för ett annat sätt att rida dem , utan hårda händer och spön. En god vän till mig såg en annons i en hästtidning om en fransman som hade kurser i barockridning med spanska och portugisiska hästar, den förste i Sverige. Jag åkte dit- och blev fast, för både hästarna ridstilen och framför allt mannen!

Sedan 2004 driver Alain och jag tillsammans med min äldsta dotter Feliza vår gård. Jag har de senaste åren ägnat mig mycket åt frihetsdressyr och mental ridning någonting som jag kommer att satsa på mer i framtiden, parallellt med barockridningen.

Vi har också vår egen uppfödning av en särskild blandning; andalusier eller lusitano korsat med engelskt fullblod under namnet ”de Alma”.